CAMS

CAMS


Er zijn slechts vier behandelingen ontwikkeld voor mensen die suïcidaal zijn en die zichzelf wetenschappelijk bewezen hebben.

De enige behandeling die specifiek voor suïcidaliteit in brede zin is ontwikkeld, is de Collaborative Assessment & Management of Suicidality (CAMS). Deze behandeling kan door verschillende hulpverleners worden uitgevoerd, zonder dat daarvoor een academische achtergrond vereist is. Hulpverleners voelen zich door CAMS toegerust om, om te gaan met suïcidale mensen, wat tevens de handelingsverlegenheid bij hulpverleners aanzienlijk vermindert.


CAMS wordt beschouwd als een van de beste behandelingen ter wereld voor algemene suïcidaliteit.

 

CAMS is een therapeutisch klinisch raamwerk dat toegepast kan worden bij klinische en ambulante patiënten met (chronische) suïcidaliteit. Er zijn diverse gerandomiseerde gecontroleerde trials (RCT's) uitgevoerd met deze methode, waarin de wetenschappelijke evidentie is aangetoond. Ook is er een meta-analyse gepubliceerd, en er is nog veel onderzoek gaande.

 

De procedure is ontwikkeld in de Verenigde Staten door professor David Jobes, hoogleraar psychologie aan de Catholic University of America in Washington DC, en is door Remco de Winter en Marieke de Groot naar het Nederlands vertaald. Sinds 2018 is de procedure opgenomen in de Generieke Module Suïcidaal Gedrag. Daarnaast is Remco de Winter een door CAMS  authorized certified trainer voor Nederland.

 

De methode sluit goed aan bij de veranderingen in de Nederlandse geestelijke gezondheidszorg en past bij herstelgerichte zorg en 'shared decision-making'.

 

In de CAMS-procedure vormen behandelaar en patiënt een 'gelijkwaardige alliantie', wat essentieel is om aan het begin van de behandeling de drijfveren achter het suïcidale gedrag te inventariseren. Vervolgens stellen de patiënt en de behandelaar samen een stabilisatie- en behandelplan op. Het suïcidale gedrag wordt aangepakt door de onderliggende drijfveren ervan te behandelen en is een behandeling op maat.


De CAMS wordt als onderwijsprogramma aangeboden 

door de RINO amsterdam

hier klikken voor programma en inschrijving

CAMS procedure beschrijving in het Nederlands

hier klikken


CAMS (SSF) vragenlijsten

hier klikken


Werkblad 1 (suïcidaliteit zelf begrijpen)

Hier klikken voor PDF

Word document


Werkblad 2 (drivers)

Hier klikken


CAMS veiligheidsplan

Hier klikken


Hoopkit

Hier klikken


Fictief voorbeeld ingevulde CAMSRINO amsterdam workshopVragenlijsten in het EngelsPDF powerpoint RINO


PDF zonder RINO label


ppt

CAMS

Copyright David A. Jobes Ph.D, ABPP,  alle rechten gereserveerd. Vrije Nederlandse vertaling, met toestemming, door:

Remco de Winter MD Ph.D, Marieke de Groot Ph.D